Announcement

Collapse
No announcement yet.

Beoordeling dakbedekking van een wooncomplex.

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Beoordeling dakbedekking van een wooncomplex.

  Deze Q&A's zijn in het verleden gesteld en beantwoord, ze zijn met terugwerkende kracht op het forum geplaatst.
  Datum: 25 april 2017

  Onderwerp
  Beoordeling dakbedekking van een wooncomplex.

  Vraag
  Het VVE-bestuur van een wooncomplex heeft recentelijk (24-02-2017) een 'Meer Jaren Onderhouds Plan' laten opstellen door een inspecteur van de Vereniging Eigen Huis. Tijdens de inspectie van het dak is de conditie van de 'Dakbedekking bitumen' als matig geconstateerd. Dit is gedaan volgens de NEN 2767. Daarnaast is de aanbeveling gedaan om het dak gelijk in 2017 te vervangen.
  De onderhoudsverantwoordelijke heeft het initiatief genomen om een bevriende architect naar het dak laten kijken en vertelde hem dat het dak er nog goed bijlag en dat je erover zou kunnen twisten of het dak in redelijke conditie of in matige conditie is. Hij geeft aan dat het dak nog makkelijk een aantal jaar mee kan (minimaal 3 tot 8 jaar). Daarnaast zijn er ook geen lekkages op het dak.
  Uiteindelijk heeft het VVE-bestuur op basis van het MJOP nu direct gekozen om het dak per direct te laten vervangen. De vraag is heel even of dat dit terecht is. Juist bij deze normering zou je verwachten dat je nog tijd hebt om te plannen wanneer een en ander moet worden vervangen. Er zijn immers 6 condities (uitstekend, goed, redelijk, matig, slecht en zeer slecht) en volgens mij wordt deze normering daarom ook bij MJOP gebruikt, zodat je aan de hand van de conditie ongeveer kunt aangeven wanneer iets vervangen moet worden. Als je bij matig al direct moet vervangen, waarom zou je dan nog verdere granulatie richting slecht en zeer slecht maken? De concrete vraag is of de VVE op basis van een 'Matige' conditiescore nou per direct het dak vervangen of kan dit ingepland worden.

  Antwoord
  Over het algemeen heeft bitumineuze dakbedekking afhankelijk van type, opbouw en wijze van uitvoering een levensduur van 15 -30 jaar (zie SBR-rapporten Levensduur van bouwproducten). Veel organisaties kiezen ervoor bij een conditie slechter dan 3 tot actie over te gaan. Dit hoeft geen complete vervanging te zijn. Indien regelmatig ernstige gebreken voorkomen die herstelbaar zijn of serieuze gebreken in aanzienlijke omvang die met een overtrek te herstellen zijn, kan partieel herstel een oplossing bieden. Indien de door de deskundige geconstateerde gebreken veel risico voor lekkage opleveren en partieel herstel onvoldoende winst in levensduur, is complete vervanging een betere optie. Verder kan vervanging om andere redenen worden voorgesteld, bijvoorbeeld keuze van een toepassing met langere levensduur of verbetering van de isolatie van een dak. Indien u inzicht wilt in de noodzaak tot onmiddellijke vervanging raden wij u aan informatie van de inspecteur te vragen over de achterliggende gebreken die tot de conditie 4 (matige conditie) hebben geleid. Eventueel kunt u een second opinion vragen aan een tweede deskundige inspecteur.
  De NEN 2767 conditiescores van bouw- en installatiedelen wordt weergegeven op een zespuntsschaal. Conditiescore 1 representeert de nieuwbouwstaat en conditiescore 6 de slechtst aan te treffen conditie.
  Deze worden in de onderstaande tabel zijn korte omschrijvingen van de conditiescores gegeven.
  Conditiescore Omschrijving Toelichting
  1 Uitstekende conditie Incidenteel geringe gebreken
  2 Goede conditie Incidenteel beginnende veroudering
  3 Redelijke conditie Plaatselijk zichtbare veroudering Functievervulling van bouw- en installatiedelen niet in gevaar
  4 Matige conditie Functievervulling van bouw- en installatiedelen incidenteel in gevaar
  5 Slechte conditie De veroudering is onomkeerbaar
  6 Zeer slechte conditie Technisch rijp voor sloop
Working...
X