Announcement

Collapse
No announcement yet.

Definitie Rijkdek / Langsligger

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Definitie Rijkdek / Langsligger

  Onder het element Hoofddraagconstructie hangen de volgende bouwdelen.
  Hoofddraagconstructie, algemeen
  Langsligger
  Rijdek

  In de NPR is voor rijdek en langsligger een gelijksoortige foto geupload. Het zou duidelijker zijn als hier onderscheid in gemaakt wordt. Ik zie in rapportages verschillende wijzes van decomponeren wat zorgt voor verschillen tussen verschillende inspectiejaren.

  Langsligger: De liggers op de steunpunten die zorgen voor de overspanning en de overdracht van de krachten vanuit het rijdek naar de steunpunten.
  Rijdek: Constructie op de liggers die verantwoordelijk is voor het dragen van verkeer. Kan zijn een dekconstructie bestaande uit houten planken, een stalen plaat of een betonnen druklaag die de langsliggers verbind
  Hoofddraagconstructie, algemeen: Een monoliet (beton)constructie die zorgt voor de overspanning tussen de steunpunten. Er is hierbij geen sprake van liggers.

  Bovenstaande leidt waarschijnlijk ook weer tot een definitie discussie, maar daarin moet ergens een keuze gemaakt worden. Simpelweg dezelfde foto's gebruiken voor twee verschillende bouwdelen is in ieder geval geen oplossing.

 • #2
  Beste Alex K.

  Bedankt voor uw oplettendheid.

  De NPR foto van het bouwdeel "rijdek" toont inderdaad en onterecht veel gelijkenissen met de NPR foto van het bouwdeel "rijdek". In de ontwikkelomgeving van de NPR heb ik deze foto verwijderd en bij een volgende release van NEN 2767-4-2 zal deze foto niet meer worden getoond. Een betere foto is zeer wenselijk. Indien u een betere foto hiervoor heeft dan wil ik u verzoeken om deze te uploaden via de link https://www.nen2767-4.nl/afbeelding/...&type=bouwdeel. Nieuwe foto's worden binnen 48 uur gepubliceerd. Deze bijdrage zal de norm aanzienlijk verbeteren.

  U beschrijft daarnaast definities voor "langsligger" en "rijdek" die gelijkenissen vertonen met de bestaande definities uit de NPR. Begrijp ik het goed dat uw topic betrekking heeft op de foto's en u deze definities gebruikt om het verschil aan te tonen?
  De definitie van "hoofddraagconstructie, algemeen" triggert me omdat een algemeen bouwdeel binnen de NPR geen definitie heeft. De reden daarvoor is dat wanneer onderdelen van een installatie of constructie niet risicovol en/of cost driver zijn, worden deze niet individueel opgenomen in de norm, maar als een Algemeen bouwdeel. Een algemeen bouwdeel wordt tijdens toepassing specifiek benoemd door de gebruiker zodat waarnemingen, zoals metingen bij EW inspecties, alsnog geregistreerd kunnen worden. Samengevat kan een algemeen bouwdeel van alles zijn waardoor een specifieke definitie hiervoor niet mogelijk is binnen de norm.

  Tot zover deze reactie. Ik zie die van u graag tegemoet.

  Comment


  • #3
   Dag Lars Leenders (excuses voor de late reactie ik ben niet dagelijks op dit forum actief)

   Wat betreft bouwdeel algemeen is dit voor mij iets nieuws. Had ik nog niet eerder voorbij zien komen maar ik kan mij wel vinden in de werkwijze. Voor een monoliet dek (zonder prefabliggers) zou dan dus enkel rijdek gekozen kunnen/moeten worden als ik het goed begrijp.

   Wellicht dit in de NPR dit expliciet zo opnemen. Werkdefinitie:


   Constructiedeel van de draagconstructie van een kunstwerk waar verkeer overheen kan rijden. Kan zowel zelfdragend zijn in de vorm van ene monoliet betonnen dek als ook een rijdek ondersteund door langsliggers.

   edit. heb de functie van Bouwdeel x, Algemeen gevonden in de Handreiking: https://www.nen2767-4.nl/downloads/H...atabase_V1.pdf

   Last edited by AlexK.; 05-09-2019, 12:18.

   Comment


   • #4
    Beste Alex K.

    De reactie heeft inderdaad even geduurd. Normaliter stuurt het forum automatisch een email wanneer een reactie wordt geplaatst op een topic. Heeft u dit niet gekregen?

    Goed voorstel om in de definitie van rijdek een mutatie door te voeren. Ik heb hem nu als volgt genoteerd:

    Constructiedeel van de draagconstructie van een kunstwerk waar verkeer overheen kan rijden. Een rijdek kan zowel zelfdragend als in de uitvoeringsvorm van een monoliet betonnen dek alsook een rijdek dat wordt ondersteund door langsliggers.

    Deze wijziging wordt actief bij de eerstvolgende release. Dit duurt nog zeker een aantal maanden.
    Attached Files

    Comment


    • AlexK.
     AlexK. commented
     Editing a comment
     Dag Lars,
     Geen idee of ik de vorige keer een melding kreeg, maar in dit geval wel. dus de functie werkt.

     Ik wacht de update van de NPR af. zit daar een vaste cyclus op?

    • lars.leenders@donbureau.nl
     [email protected] commented
     Editing a comment
     Hoi Alex,
     Daar zit geen vaste cyclus op. Ik verwacht dat de NPR een update krijgt wanneer de dataset van gebouwen (normdeel 2) en infra (normdeel 4.2) zijn samengevoegd. Dit is op zijn vroegst eind 2019.
   Working...
   X